Tio tips till dig som nyss blivit prematurförälder

  1. Ta ledigt från era arbeten om det är möjligt.
  2. Om ni söker information på nätet, se till att den är korrekt och tillförlitlig. Ert barns vårdpersonal kan säkert ge er tips på vart ni skall vända er. Vår hemsida kan vara en bra start.
  3. Berätta för vårdpersonal och berörda när du är orolig. Berätta hur du känner och stäng inte in dina känslor.
  4. Kontakta släkt och vänner och se om någon kan ta hand om ert hem när ni är på sjukhuset. Var inte rädda för att be om hjälp. Många vill hjälpa med vet inte vad de ska göra. Be vänner laga mat och frysa in eller hjälpa er med städningen. Se våra tips för anhöriga.
  5. Var inte rädda för att fråga! Personalen på neo är vana att svara på frågor och det är viktigt att ni som föräldrar känner er delaktiga. Be gärna om enskilda samtal med er läkare eller ansvarig sjuksköterska om ni vill diskutera något särskilt.
  6. Skriv gärna ner era upplevelser i en bok eller dagbok som ni kan gå tillbaka och titta i senare när ni kommit hem. Ta många bilder eller filma om personalen tycker att det går bra. Det är ofta skönt att ha när ni kommer hem.
  7. Om ni är på sjukhus en längre tid kan trycket från era oroliga anhöriga att få information bli högt. Utse en person som er kontaktperson som ni kan prata med som sedan kan vidarebefordra informationen, eller starta en sluten grupp på Facebook där ni kan berätta om utvecklingen.
  8. Tänk på att er resa kan bli lång. Försök att spara på krafterna även om det kan kännas omöjligt ibland.
  9. Lämna avdelningen då och då och gå ut och ta en promenad, ät en lunch eller träna om det känns bra.
  10. Många för tidigt födda barn måste byta sjukhus under vårdtiden. Det är inte farligt eller ovanligt men innebär en omställning både för er och ert barn. Försök att vara förberedda och fråga gärna om en förflyttning är planerad.

Publicerat

i

,

av

Etiketter: