SÖKES: För tidigt födda i åldrarna 18 – 30 födda innan vecka 28!

Hej!
Är du för tidigt född, eller känner någon som är det i åldrarna 18 – 30? Maria Heyman, läkare på Akademiska barnsjukhuset och doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet kontaktade oss och skriver såhär;

”Vi är en grupp barnläkare och forskare som håller på att starta upp uppföljningsstudie av unga vuxna födda extremt för tidigt. Studien kommer att undersöka hälsa ur flera aspekter, både psykologiska och kroppsliga. Överlevnaden vid extremt för tidig födsel har förbättrats markant de senaste 2-3 decennierna, men kunskapen om hur dessa nya överlevare mår i vuxen ålder är sparsam. Denna studie kan hjälpa oss att identifiera områden där extrema prematurer är i behov av extra stöd från hälso- och sjukvården och samhället.

Vi söker nu personer som kan bidra med ”erfarenhetsbaserad kunskap”, dvs som själva är extremt för tidigt födda och har upplevt det som vi ska undersöka. Vi önskar höra era åsikter om hur studien ska genomföras. Personerna vi söker ska vara mellan 18-30 år (ej födda april 1990-mars 1992 då dessa kommer att tillfrågas om deltagande i studien) och vara födda innan vecka 28. Om du har någon svårighet (t ex dyslexi, koncentrationssvårigheter etc) är det extra värdefullt att höra dina åsikter, vi vill i möjligaste mån täcka in den funktionsvariabilitet som finns i gruppen.

Träffarna kommer att hållas vid 1-3 tillfällen under våren i Uppsala. Om man inte har möjlighet att komma till Uppsala kan man delta via telefon eller mail. Mer information om träffarna kommer att skickas ut till dem som väljer att delta.

Vänliga hälsningar,
Maria Heyman, läkare på Akademiska barnsjukhuset och doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet

Om du vill delta, eller känner någon som vill delta; vänligen skicka en intresseanmälan till Maria snarast. Dock senast den 10 April 2017. Träffarna sker i Uppsala, den 25e april och 31 maj kvällstid. Adress för anmälan: (maria.heyman@kbh.uu.se)

Vi är väldigt glada för att det görs uppföljningsstudier, och hoppas att Maria och hennes kollegor får många deltagare vid träffarna.
Med vänlig hälsning,
Theres Belt, Ordförande Prematurföreningen Stockholm och prematurfödd.


Publicerat

i

,

av