Tio tips till dig som nyss kommit hem

  1. Alla BVC är bra men undersök gärna om det finns en BVC i ditt område som har bra kunskap om för tidigt födda barn. Du kan till exempel fråga ditt sjukhus om en rekomendation.
  2. Ta gärna del av de aktiviteter som olika prematurföreningar anordnar. Det är ofta skönt att träffa människor som varit med om samma sak som ni.
  3. Många för tidigt födda barn är känsliga för infektioner. Många släktingar och anhöriga verkar ibland ha svårt att förstå att de inte är välkomna precis efter utskrivning. Det är inte ni som är dumma och oroliga. Hänvisa dem till vår sida för att läsa om infektioner eller hänvisa till att er läkare rekommenderat att ni inte ska ta emot besök.
  4. Om ni känner att ni kan ta emot besök. Håll ner antalet besökare och besök per dag. Ställ gärna fram en flaska handsprit eller be besökarna vänligt tvätta händerna. Be dom hålla en låg ljudnivå eller prata själva nästan överdrivet tyst så brukar de själva ta efter. De kommer förhoppningsvis vänja sig. Under sommarsäsongen kan ni med fördel ses utomhus.
  5. Barnsängen kan kännas väldigt stor. Prova att lägga barnet på andra ledden under en tid. Köp eller gör ett eget litet babynest av ett lakan och en filt. Beskrivning finns på vår sida.
  6. Om ert barn är bedömt som väldigt infektionskänsligt kanske ni ska överväga att ta hem syskon från förskolan den första tiden om det är möjligt.
  7. Försök att ta det väldigt lugnt den första tiden hemma. Både föräldrarna, det lilla barnet och syskonen har mycket att ta igen och bearbeta. Ni kan känna er känsliga och labila under lång tid och det kommer yttra sig på olika sätt, både psykiskt och fysiskt. Ta gärna hjälp från en psykolog. Kanske kan ni skapa en tillvaro som passar hela familjen där både dina egna och din partners behov tas om hand.
  8. Många föräldrar har problem med att knyta an till sitt för tidigt födda barn efter den första dramatiska tiden. Be gärna sjukhuset om stödsamtal hos psykolog. Tillbringa annars mycket tid tillsammans, var uppmärksam på barnets signaler och låt det ta tid.
  9. Många upplever en dipp när årsdagen närmar sig. Datumen är samma och man påminns av lukter, färger och väder. Låt årsdagen komma och gå och var uppmärksam på dina känslor även om din situation nu faktiskt inte är samma. En del föräldrar som fått barn väldigt tidigt väljer att fira barnets första födelsedag det datum när barnet var beräknat.
  10. Många är oroliga för att rädslan för mycket stimuli och infektioner ska hindra dem från att gå tillbaka till ett vanligt liv igen. Det är självklart viktigt att ha i bakhuvudet, men för de flesta är det inte ett problem, inte minst för att barnet själv visar när det är redo.

Publicerat

i

av

Etiketter: